REPORTAJ: Povestea Izvorului Tămăduirii care va ieşi, vineri, de sub altarul Bisericii Greceşti din Brăila (Galerie Foto)
Izvorul Tămăduirii
Iz
Vineri, mii de credincioşi din toată ţara sunt aşteptaţi la Biserica Greacă. Vin aici în speranţa că se vor vindeca la Izvorul Tămăduirii. Dacă Iaşiul se mândreşte cu moaştele Sfintei Parascheva, capitala cu acelea ale Sfântului Dimitrie, Brăila a devenit celebră cu Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea din prima vineri de după Paşte, în Săptămâna Luminată.
IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, sfinţind izvorul.
Izvorul Tămăduirii transformă oraşul dunărean în centru al Ortodoxiei, loc de pelerinaj pentru credincioşi sosiţi din toată ţara. Anul trecut, 20.000 de suflete au fost prezente la Biserica Greacă, în Săptămâna Luminată, pentru a lua apă sfinţită.
An de an, pelerinii fac cozi la izvor. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Tot mai mulţi pelerini susţin că apa izvorului miraculos i-a tămăduit de boli incurabile, fie ele trupeşti sau sufleteşti.
Primii pelerini. FOTO: MARIAN GHEORGHE
Legenda spune că apa transformată în agheazmă ţâşneşte de sub Altar numai în prima zi de vineri de după Paşti. Credincioşii spun că agheazma luată de la Biserica Greacă este miraculoasă.
Lăcaşul cu trei altare şi trei hramuri. FOTO: ARHIVELE NAŢIONALE
Ridicată în perioada 1863-1872, Biserica „Buna Vestire", zisă Greacă, monument istoric ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic-renascentist, domină Centrul Vechi al Brăilei.
Legenda spune că, pe când se săpa fundaţia bisericii, chiar sub Sf. Altar, la 12 metri adâncime, a ieşit la iveală un izvor despre care avea să se afirme că vindecă bolile trupului şi ale sufletului.
"Biserica Greacă a devenit celebră şi pentru că este singurul lăcaş cu trei hramuri şi trei altare din România", ne-a povestit, deunăzi, preotul paroh Filip Nicolescu, de la Biserica Greacă "Buna Vestire".
Pictura Bisericii Greceşti a fost realizată de către Gheorghe Tattarescu, C. Liochis şi zugravul Belizarie, în trei etape, iar uriaşele candelabre sunt confecţionate din cristal de Boemia.
Catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera artiştilor aduşi de la Constantinopol, iar zidăria a fost realizată de meşteri italieni.
După 1989, în fiecare an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - în Săptămâna Luminată - tot mai mulţi credincioşi au sosit la Brăila, din toate colţurile ţării, în speranţa că se vor vindeca.
Pelerinii sunt ordonaţi de către jandarmi. FOTO: NICOLETA BUTNARU
În ultimii ani, numărul pelerinilor a trecut de zece mii, Brăila rivalizând cu alte locuri de pelerinaj, cum ar fi Iaşi sau Bucureşti.
„S-a vindecat"
„O femeie din Slobozia, bolnavă de inimă, s-a vindecat după ce a băut agheazmă de aici şi de atunci, în fiecare an, stau ore întregi la coadă, ca să iau apă sfinţită. Mă simt mult mai bine, după ce dau prin casă. Le dau şi copiilor şi ei se simt mai bine", ne-a mărturisit, anul trecut, Tiţa Dragomir, o pensionară evlavioasă.
De altfel, anul trecut, credincioşi din toată ţara s-au aşezat la rând încă de miercuri. Vin aici oameni din toate colţurile ţării, tineri şi vârstnici, bolnavi sau nu, deopotrivă convinşi că această agheazmă îi va scăpa de bolile trupeşti şi sufleteşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu