duminică, 5 iunie 2011

Mai atrăgătoare cu... infuzii de plante

de Elena Nedelcu
Ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, dar este, în acelaşi timp, şi de ajutor pentru menţinerea frumuseţii naturale. Astfel, infuzia din plante nu este recomandată doar ca uz intern, cu scop medicinal sau pentru relaxare, ci poate fi folosită şi la exterior, devenind astfel un aliat perfect pentru îngrijirea corporală. Vă prezentăm câteva utilizări ale ceaiului în domeniul îngrijirii corporale, care, cu siguranţă, vă vor atrage atenţia şi pe care, poate, nu le ştiaţi.
Rozmarinul regenerează podoaba capilarăCeaiul de rozmarin este indicat pentru frumuseţea podoabei capilare. Chiar dacă multe gospodine îl folosesc doar în bucătărie, pentru savoarea sa deosebită, acesta are şi puteri de înfrumuseţare. Şi-a dovedit eficacitatea în întărirea şi regenerarea firului de păr şi în activarea microcirculaţiei sangvine la nivelul pielii capului. Puneţi câteva firicele de rozmarin proaspăt sau două linguriţe cu plantă uscată în 500 ml de apă fierbinte timp de 30 de minute. Clătiţi-vă după şamponare cu această fiertură o dată pe săptămână. Veţi observa că vă va curăţa foliculii părului de sebum şi alte impurităţi şi că este eficientă în întărirea şi regenerarea firelor. De asemenea, conferă podoabei capilare un aspect strălucitor.
Pentru persoanele care manifestă o tendinţă de îngrăşare rapidă a firului de păr este foarte bună mixtura din: 2 linguriţe cu rozmarin, 4 linguriţe cu ceai verde, 2 linguriţe cu cimbru, o linguriţă cu salvie şi 2 lămâi. Ceaiul verde, cimbrul, rozmarinul şi salvia se pun într-o pânză de bumbac, se opăresc cu 300 ml de apă fierbinte, după care se acoperă şi se lasă cinci minute. Strecuraţi lichidul şi răciţi-l într-o baie de apă, apoi stoarceţi lămâile şi amestecaţi bine sucul în fiertura de plante. Turnaţi lichidul în sticle mici, pe care le veţi păstra întotdeauna la rece. După fiecare spălare a părului, masaţi cu rigurozitate pielea capului cu această infuzie şi lăsaţi să acţioneze fără să mai clătiţi.
Măceşele previn îmbătrânirea prematurăO altă plantă benefică pentru organism este măceaşa. Consumul ceaiului de măceşe nu numai că hidratează şi dă vitalitate, ci este bun şi împotriva îmbătrânirii, fiind un regenerator natural al pielii. Conţinutul ridicat de acizi graşi esenţiali şi de vitamina C stopează îmbătrânirea prematură a dermei şi creşte capacitatea celulelor de a produce colagen şi elastină. Puneţi câteva fructe în apă fiebinte şi lăsaţi-le acolo timp de 5 minute. Acest ceai este delicios şi bogat în substanţe nutritive, mai ales în vitamina K.
Pentru frumuseţea pielii, a unghiilor şi a părului, ceaiul de coada-calului face minuni. Această plantă este una dintre cele mai bogate surse de siliciu, un element esenţial pentru repararea ţesuturilor. Fiertura de coada-calului este indicată şi contra mătreţii. Spălaţi-vă zilnic părul cu o infuzie din 2 linguri cu plante la 300 ml apă şi ulterior masaţi-vă scalpul cu puţin ulei de măsline.
Menta opreşte creşterea părului nedoritCunoscută deja pentru efectul de calmare şi stimulare a digestiei, menta mai poate fi folosită şi ca tratament cosmetic. Infuzia din această plantă răcoreşte pielea şi stimulează circulaţia sângelui. Adăugaţi două pliculeţe de ceai la 500 ml de apă fiartă, lăsaţi-o să se răcească, turnaţi-o într-un recipient cu pulverizator şi introduceţi-l în frigider. Este indicat să folosiţi infuzia mai ales pe perioada verii, când pielea transpiră şi se umple de praf, deoarece menta o va curăţa, răcori şi hidrata. Pulverizaţi ceaiul de câteva ori pe zi, direct pe dermă.
De asemenea, studii recente au arătat că menta este un excelent tratament împotriva hirsutismului (creştere anormală de păr pe faţă, cop şi membre, mai ales la femei, cauzată de unele tulburări endocrine). Cercetătorii cred că două căni cu ceai de mentă pe zi reuşesc să echilibreze numărul prea mare de hormoni masculini, şi astfel poate fi diminuată problema hirsutismului.

Ceaiul negru vă scapă de firele albe

Ascundeţi firele albe, semnele îmbătrânirii, fără să mergeţi la coafor sau să folosiţi vopsea care să dăuneze scalpului sau ochilor, cu ajutorul ceaiului negru. Vă puteţi „produce” propria vopsea de păr pe bază de ceai şi de plante, care nu este doar naturală, ci şi eficientă. Infuzaţi trei pliculeţe de ceai negru în 200 ml de apă fierbinte, adăugaţi o linguriţă cu rozmarin şi o linguriţă cu salvie (plantele pot fi proaspete sau uscate), acoperiţi şi lăsaţi amestecul peste noapte. A doua zi spălaţi-vă părul ca de obicei, apoi turnaţi „vopseaua” de plante pe păr şi, printr-un masaj delicat, aveţi grijă ca aceasta să se întindă pe toată podoaba capilară. Nu este nevoie să clătiţi, doar să vă ştergeţi cu un prosop moale. Datorită tăriei ceaiului negru veţi observa cum firele albe de păr se vor înnegri chiar după prima utilizare. Este posibil ca din cauza texturii diferite a părului, unele dintre dumneavoastră să fiţi nevoite să faceţi mai multe şedinţe.

Niciun comentariu: