joi, 19 mai 2011

In ultima perioada hrana si alimentele au devenit produse de lux pentru oamenii de rand

In ultima perioada hrana si alimentele au devenit produse de lux pentru oamenii de rand. Preturile au explodat iar mancarea este din ce in ce mai putina. Iata 12 semne ce prevestesc criza alimentara.

1. Pamantul nu mai da roade
O treime dintre terenurile arabile ce se intind pe intreg Globul, isi vor pierde propietatile agricole. Humusul, substanta ce se gaseste in stratul superior de sol care asigura fertilitatea pamantului, este din ce in ce mai putina din cauza exploatarii excesive si ignorarea ciclului natural de regenerare a solului. Astfel, pamantul negru va deveni in viitor doar praf si pulbere neroditoare. Declaratia apartine scriitorul de politica externa Lester Brown.

2."Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare. In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.
Seful BM se opune interzicerii exporturilor, practica folosita de unele state pentru a mentine, artificial, preturile scazute.
Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultiva in acest an agricol cea mai redusa suprafata din ultimii patru ani, dupa ce sostarea exporturilor de catre guvern a pastrat preturile scazute. Din cauza subventilor aplicate in Statele Unite la etanol, o treime din productia de porumb cultivat in US este folosit pentru combustibil.
Astfel, pretul porumbului ar putea fi fortat, iar repercursiunile pe termen scurt si mediu ar putea duce la o scumpire exagerata a preturilor acestor cereale. Urmeaza criza mamaligii? Ethanolul este un combustibil ecologic obtinut prin prelucrarea porumbului, care ar putea sa inlocuiasca carburantii clasici, precum benzina si motorina.

3. Patura sociala de jos si saracia extrema ce a cuprins omenirea este primul semn al unei viitoare crize a alimentelor.
Potrivit Bancii Mondiale, peste 44 de milioane de oameni din intreaga lumea au fost impinsi spre saracie extrema in ultma jumatate de an, din cauza cresterii excesive a preturilor la alimente. Un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei.
Economia mondiala este la numai "un soc distanta" de o criza de amploare a aprovizionarii si preturilor la alimente, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg.
Indicele preturilor la alimente calculat de Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat o crstere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar in februarie a atins un nivel record.

Niciun comentariu: