duminică, 5 iunie 2011

Meditaţia, între credinţă şi cercetare ştiinţifică

 
Practicată pentru spirit, meditaţia se dovedeşte tot mai utilă fizicului. O serie de studii demonstrează că nu trebuie să fie o experienţă mistică pentru a fi benefică. Exerciţiul repetat al meditaţiei îmbunătăţeşte capacitatea de atenţie, reduce anxietatea, stresul şi reacţiile emoţionale necontrolate.
E nevoie de doar zece minute pentru a-ţi activa energia interioară pe care n-ai ştiut până atunci că o ai. Trebuie să-ţi goleşti mintea de gânduri şi sufletul de emoţiile negative. Se va întâmpla însă numai dacă-ţi doreşti cu adevărat, explică Mihaela Bălăşescu, preşedintele Asociaţiei Sahaja Yoga -  România.

Pe Aceeaşi Temă

Mai citeşte şi:
Cum învingem monstrul numit furie
Această energie poartă numele de Kundalini. Rădăcina ei se află la baza coloanei vertebrale, imediat sub osul sacru. De acolo urcă pe şira spinării spre creştetul capului şi conectează fiinţa umană la „energia cosmică", la divinitate, explică Bălăşescu. „Se regăseşte în toate religiile, în toate tradiţiile spirituale, doar experienţele sunt diferite - botez, nirvana, zen. Toţi sfinţii, toţi asceţii au activată această energie şi sunt în conexiune cu universul", adaugă ea.

Iar în tipul de yoga practicat de organizaţia pe care o conduce, această experienţă este, teoretic, accesibilă oricui în câteva minute de meditaţie ghidată. După cum explică, într-o înregistrare, fondatoarea Sahaja Yoga, Shri Mataji Nirmala Devi - născută în India, în 1923 - trebuie întâi să te ierţi pe tine şi pe cei din jurul tău, să scapi de toate emoţiile negative şi să-ţi goleşti mintea de gânduri. Restul vine de la sine.

Nu este însă atât de uşor pe cât pare. Pentru că o minte neantrenată, a omului obişnuit, se agaţă fie de viitor, fie de trecut. „Noi trăim de pe vârful unui gând pe altul. Realitatea, prezentul, se află însă între două gânduri. Este acea secundă pe care trebuie să învăţăm s-o lărgim. Asta facem prin meditaţie", explică Bălăşescu.

De la sacru la cotidian

La origini, acesta a fost scopul meditaţiei, accesibilă doar celor care cred în conexiunea fiinţei interioare cu divinitatea, prin izolarea de lumea materială, nesemnificativă. O ipoteză hilară pentru toţi ceilalţi, care trăiesc în lumea materială. Poate chiar ipocrită în România, unde yoga înseamnă MISA şi scandalurile sexuale legate de numele liderului spiritual Gregorian Bivolaru (fugit din ţară în 2005, după ce pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale pentru diverse infracţiuni, printre care trafic de persoane şi raporturi sexuale cu minore).

Cercetătorii din întreaga lume au reuşit însă s-o scoată din sfera mistică, după ani întregi de studii. Iar rezultatele au început să apară şi confirmă afirmaţiile călugărului budist Matthieu Ricard.

„Antrenamentul ne permite să ne transformăm mintea, să depăşim emoţiile distructive şi să risipim suferinţa", spune Ricard, citat de revista „New Scientist". Oricine poate face asta, crede călugărul, este nevoie doar de entuziasm şi de perseverenţă.

Meditaţia a ieşit astfel din sfera sacră şi a devenit un instrument, folosit şi în psihoterapie. „În forma exerciţiilor de vizualizare, de respiraţie, de relaxare, joacă un rol important", explică psihologul Dorin Victor Vasile, de la Psihoterapie.net. „Cu ajutorul acestor exerciţii pot fi luate sub control anumite simptome, pot fi iniţiate şi consolidate schimbări."

"Antrenamentul ne permite să ne transformăm mintea, să depăşim emoţiile distructive şi să risipim suferinţa."
Matthieu Ricard
călugăr budist

Cum funcţionează meditaţia
Mintea poate fi antrenată să ne izoleze de haosul din jur


Atenţia fiecăruia dintre noi se concentrează în mod normal spre exteriorul nostru, ne adaptăm la ceea ce se întâmplă în jur, suntem atenţi pentru a putea reacţiona, explică psihoterapeutul Dorin Victor Vasile. Meditaţia înseamnă o redistribuire a atenţiei. „Atunci când ne reorientăm atenţia spre interiorul nostru, pe o imagine sau pe propria respiraţie, iniţiem un proces de disociere a stării noastre conştiente obişnuite", spune aceasta.

„Într-o formă simplă de relaxare putem înregistra ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar fără să mai ataşăm o «explicaţie raţională» pentru ceea ce auzim, vedem, simţim. Este ca şi cum am «pune între paranteze» pentru un timp scurt partea noastră conştientă, raţională."

Pentru a putea realiza asta este nevoie de exerciţiu. Există diferite tehnici de meditaţie, în funcţie de obiectivul propus. Dorin Victor Vasile dă exemplul unui exerciţiu accesibil ­oricui: să ne aşezăm într-o poziţie confortabilă, cu ochii închişi, şi să ne concentrăm asupra respiraţiei, fără s-o modificăm în vreun fel, „să fim doar un spectator pasiv al propriei respiraţii".

Va fi greu la început. Poate o să înceapă să vă mănânce un picior sau o să vă gândiţi la ce aţi făcut şi la ce mai aveţi de făcut. Sau poate o să adormiţi, cum i s-a întâmplat lui Michael Bond, consultant al revistei „New Scientist", cel care a adunat într-un articol toate studiile ştiinţifice despre meditaţie. Perseverenţa este însă cheia succesului. În timp, acest exerciţiu va deveni tot mai uşor.

Îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare
Cercetătorii au studiat creierul celor care practică meditaţia


„Timpul pe care-l petreci investigându-ţi propria minte nu are cum să nu-ţi fie de folos", afirmă Clifford Saron de la Universitatea din California, SUA, cel care coordonează proiectul Shamatha, una dintre cele mai ample cercetări ştiinţifice asupra meditaţiei. Cercetătorul spune că nu ai neapărat nevoie de un mentor spiritual pentru a profita de efectele meditaţiei.

Unul dintre studiile realizate în acest proiect, coordonat de ­Katherine MacLean, de la Facultatea de Medicină a Universităţii „John Hopkins" din Baltimore, a măsurat capacitatea de atenţie a 60 de voluntari, meditatori cu experienţă.

Fiecare dintre ei trebuia să privească ecranul unui computer pe care apăreau succesiv linii verticale şi să apese pe mouse de fiecare dată când una dintre linii era mai scurtă decât celelalte. În cele trei luni ale experimentului, voluntarii au dat tot mai multe răspunsuri corecte şi le-a fost tot mai uşor să se concentreze pe perioade lungi.

Teoria, confirmată şi de alte studii, este demnă de luat în seamă, scrie „New ­Scientist", deoarece capacitatea de concentrare este crucială pentru atât de multe aspecte ale vieţii - de la învăţare, până la deciziile luate în fiecare zi sau capacitatea de a ne concentra asupra sarcinilor de serviciu.

Controlarea emoţiilor

Rezultate surprinzătoare au obţinut şi oamenii de ştiinţă care au studiat efectele meditaţiei asupra bunăstării emoţionale. Un alt studiu realizat în cadrul proiectului Shamatha a concluzionat că meditaţia are un rol important, pentru că participanţii la cercetare au devenit mai puţin anxioşi, conştienţi de propriile trăiri şi capabili să le controleze.

Indicii despre aceste descoperiri au avut şi cercetătorii care i-au pus pe voluntari să privească liniile care apăreau succesiv pe ecran şi să apese pe mouse de fiecare dată când vedeau o linie mai scurtă. Coordonatorul studiului, Baljinder ­Sahdra, de la Universitatea din California, explică rezultatele: meditaţia îi învaţă pe oameni „să-şi reprime reacţiile impulsive faţă de o serie de stimuli interiori, unii chiar de natură emoţională". Această abilitate s-ar putea dovedi extrem de utilă în echilibrarea afectivă.

Teoria potrivit căreia cei care practică meditaţia sunt mai puţin impulsivi este întărită şi de rezultatele obţinute cu ajutorul aparatelor de rezonanţă magnetică funcţională (fMRI). O echipă coordonată de Julie ­Brefczynski-Lewis, de la West Virginia University, a comparat imaginile creierelor persoanelor care meditau şi a constatat că amigdala  - zonă cerebrală care joacă un rol crucial în procesarea emoţiilor - era mult mai puţin activă la experţi decât la începători. 

Această abilitate ar putea duce şi la îmbunătăţirea condiţiei fizice. Studiile au demonstrat că meditaţia poate ajuta persoanele care au tulburări alimentare, sunt dependente de alcool sau de droguri, au boli de piele, suferă de depresie sau dureri cronice. Psihologul Fadel Zeidan, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wake Forest, tot din SUA, a anunţat că voluntarii pe care i-a folosit în studiul său au declarat o sensibilitate scăzută la durere după doar câteva şedinţe de meditaţie. Potrivit acestuia, meditaţia nu face durerea să dispară ci-i ajută pe cei aflaţi în suferinţă să-şi controleze reacţia emoţională.

Ne poate face mai altruişti?

Controlarea emoţiilor ar putea sta la baza celor mai interesante studii despre meditaţie care au loc la ora actuală şi a căror miză este să afle dacă ne poate face mai altruişti şi mai milostivi. Există indicii în acest sens şi în imaginile creierelor persoanelor care practică meditaţia şi care arată că zonele asociate cu empatia şi împărtăşirea emoţiilor sunt mult mai active la cei care fac asta de vreme îndelungată.

„Pentru a putea fi milostiv cu cineva trebuie întâi să-ţi dai seama că persoana respectivă are o problemă. Apoi să ştii ce reacţie benefică ai putea avea. Apoi trebuie să fii motivat să ajuţi", explică Margaret ­Kemeny de la Universitatea din California, San Francisco. Concluzia fiind că oamenii nu pot ajunge la compasiune dacă nu-şi îmbunătăţesc echilibrul emoţional. Universitatea Stanford din California a deschis în 2009 un institut dedicat studiului compasiunii şi altruismului, finanţat de cercetători în neurologie, antreprenori din industria IT şi de Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului.

Centrul îşi propune să afle cum tehnicile de meditaţie prin care practicanţii îşi propun să-şi sporească altruismul pot afecta creierul şi pot genera sentimente de compasiune.

Psihologul Paul Ekman şi învăţătorul budist Alan ­Wallace au mers chiar mai departe şi au venit cu ideea unor centre de „gimnastică" a creierului, care să le permită oamenilor să urmeze cursuri pentru a-şi îmbunătăţi echilibrul emoţional, să-şi dezvolte capacitatea de compasiune şi chiar să-şi măsoare nivelul de stres.

Limitele lumii interioare

Teoria conform căreia meditaţia ar putea deveni o alternativă la tratamentele medicamentoase este însă controversată, pentru că nu există suficiente dovezi care s-o susţină. Ce rămâne indubitabil este faptul că meditaţia are efecte benefice şi oricine se poate bucura de ele, potrivit „New Scientist". Şi nu trebuie să fii expert sau să petreci ore întregi în fiecare zi meditând.

Studiul realizat la Universitatea Wake Forest a demonstrat că şi voluntarii care au meditat doar 20 de minute pe zi, timp de trei zile, au reacţionat diferit la durere. „Este posibil să schimbi substanţial funcţionarea creierului prin practicarea meditaţiei o perioadă scurtă de timp", explică ­Richard Davidson, directorul laboratorului Waisman de la Universitatea Wisconsin. El susţine că datele dintr-un studiu realizat în laboratorul său, dar nepublicat încă, demonstrează că există schimbări la nivelul creierului după doar două săptămâni în care voluntarii au meditat 30 de minute zilnic.

Chiar dacă astfel de rezultate sunt îmbucurătoare pentru cei care vor să se apuce de meditaţie şi să aibă rezultate imediate, impactul asupra creierului este însă direct proporţional cu durata exerciţiului. Studiul realizat de ­Brefczynski-Lewis sugerează că meditatorii experimentaţi fac un efort cognitiv minim pentru a-şi păstra concentrarea. Dar acest efect a fost cu adevărat evident în cazul oamenilor care aveau o experienţă de aproximativ 44.000 de ore de meditaţie - echivalentul a 25 de ani de muncă într-un job full-time.

Recettes pour le régime Oshawa

Macrobiotique

Voilà maintenant le régime Oshawa 7,  le ’’cœur ’’du système macrobiotique.
Un possible vrai ’’bijoux’’ alimentaire…             

                                                ***************
 

 

Recettes pour le régime Oshawa


 
Le régime Oshawa est périodiquement adopté   pour ses effets de purification et de solarisation. Ce que nous appelons „le régime Oshawa” est, en fait, le plus sévère (le septième) des régimes alimentaires proposés dans un but thérapeutique par le célèbre médecin japonais George Oshawa. Cette véritable cure purificatrice suppose que, pendant 10 jours, nous ne consommions que du blé, du riz, du millet et du sarrasin (c’est-à-dire seulement des céréales yang). Pour ceux qui réalisent ce régime, nous allons donner quelques recettes inédites seulement avec des céréales yang. Pour ceux qui ne sont pas du tout familiarisés avec ce régime, nous présenterons quelques éléments introductifs.

Le régime n° 7 du Dr. Japonais George Oshawa du est un régime alimentaire sévère, mais en même temps très efficace pour éliminer presque toutes les maladies provoquées par l’excès d’énergie YIN, y compris le CANCER, et permet en même temps l’atteinte d’un équilibre graduel de l’être du point de vue énergétique (YIN-YANG).

Ce régime implique qu’on consomme, pour une durée de 10 jours, exclusivement des céréales yang: blé, riz, sarrasin et millet dans toute combinaison ou proportion, bouillies ou cuites, le seul ingrédient admis étant le sel. Ce régime peut être répété à plusieurs reprises (10 jours de régime) avec une pause de 3 à 5 jours entre deux régimes, intervalle dans lequel on peut consommer d’autres aliments aussi, de préférences YANG, jusqu’à ce qu’on obtient l’effet désiré, c’est-à-dire l’élimination définitive des la maladie ou du déséquilibre auquel nous sommes confrontés.

Les effets du régime Oshawa

En plus du fait qu’il élimine presque toute maladie, l’action de ce régime est extrêmement purificatrice ; les trajets subtils énergétiques du corps humain (les NADIS) sont nettoyés de bon nombre des impuretés qui alourdissent la circulation de l’énergie subtile à travers le corps. Cette purification générale a pour effet immédiat une limpidité et une clarté considérable du mental; la digestion devient meilleure, les sécrétions hormonales sont régulées. Les yeux deviennent brillants, et le teint devient propre et lumineux ; l’être ressent une inexplicable force et une envie de vivre, qui auparavant lui étaient étrangères.

Il est possible au début de la réalisation de ce régime qu’il apparaisse, chez certains êtres humains, des réactions physiologiques désagréables, parfois même violents, dues spécialement à une purification intensive et à la désintoxication massive du corps. Mais en continuant avec ténacité le régime, ces aspects désagréables disparaîtront assez vite, en laissant la place à une condition physique, psychique, mentale et même à un métabolisme différent, et bien meilleur. Même les personnes saines devraient recourir à au moins deux régimes Oshawa (10 jours) par an, pour un rafraîchissement et une purification générale de l’organisme.

Nous attirons une fois de plus l’attention que ce régime ne doit contenir que : du blé, du sarrasin, du riz et du millet, rien d’autre! Comme liquide, on consomme seulement de l’eau, de préférence la plus pure possible. Nous allons ci-après présenter quelques recettes pour le régime Oshawa.

Recettes:

A part les recettes connues avec du blé, du riz, du sarrasin et du millet bouillis dans de l’eau, en ajoutant du sel, nous présentons une série de recettes plus élaborées qui rendront plus facile l’abord de ce régime.

1. Blé, sarrasin ou millet cuits

On lave bien le blé et on le met dans une poêle avec du sel, en une seule couche fine. On met au feu puissant et on mélange sans arrêt avec une cuillère en bois. Il est très important que le feu soit puissant, pour que le grain devienne croquant et non pas dur. On fait tout cuire jusqu’à ce que tous les grains changent de couleur et s’ouvrent. On vérifie si le grain est devenu croquant et facile à mâcher. Il faut faire attention de ne pas le faire brûler, parce qu’il commence à foncer très rapidement après que l’eau se soit évaporée.

Pour le sarrasin on fait de même, mais il faut le cuire sans l’humecter à l’avance. Par contre, on ajoute le sel humecté pour qu’il adhère aux grains de sarrasin ou de millet.

2. Des galettes de blé

On va moudre le blé (à l’aide d’une machine à moudre mécanique ou électrique), pour en faire de la farine. On prépare une pâte avec de l’eau, du sel et de la farine intégrale de blé, qui doit être élastique, ni trop molle, ni trop dure. On la laisse se reposer environ 2h, jusqu’à ce que le gluten de la farine fasse son effet de prise. Ensuite on prépare des galettes que l’on cuit dans la poêle, sans huile, à feu doux, soit dans le four (qui a été préalablement chauffé), et le plateau dans lequel on met les galettes doit être également préchauffé.
 
Si on cuit les galettes dans la poêle, il est recommandé qu’elles soient le plus minces possible. Au four on peut leur donner toute forme que l’on souhaite, bâton, biscuit etc. On agit comme dans le cas des galettes de sarrasin. Il est recommandé de préparer des galettes de farine de blé mélangée avec de la farine de sarrasin ou/et avec de la farine de millet, la farine de blé étant dans la proportion la plus grande.

3. Soupe de riz avec des boulettes de blé 
En prenant une petite quantité de farine intégrale de blé, du sel et de l’eau, on prépare une pâte molle (plus molle que celle pour les galettes) et on la laisse se reposer pendant  15 à 25 minutes.
De cette pâte on prépare les boulettes, ayant la dimension d’une noix, et on les mets dans de l’eau bouillie, en ajoutant du sel. On les fait bouillir environ 10 minutes, ensuite on ajoute du riz ou de la farine de riz. On fait bouillir le tout encore 10 à 15 minutes, en remuant le contenu, si nous avons ajouté de la farine de riz, pour qu’elle ne colle pas. A la place du riz, on peut utiliser du sarrasin.

4. Soupe de nouilles de sarrasin

De la farine de sarrasin, très finement moulue, du sel et de l’eau, on prépare une pâte dure, qui sera étendue en une fine feuille. De cette feuille on coupe les nouilles. On les laisse sécher pendant un quart d’heure. Après on les fait bouillir dans de l’eau bouillie, avec du sel, durant environ 10 à 15 minutes. Optionnel, on peut ajouter un peu de riz pour « enrichir » la soupe.

5. Bouillie de blé et de riz 
On fait bouillir de l’eau avec du sel. Lorsque l’eau arrive à ébullition, on parsème de la farine de blé intégral et de la farine de riz, jusqu’à ce qu’on arrive à la consistance désirée. Attention ! Le blé et le riz augmentent de volume en bouillant, donc il ne faut pas trop ajouter de farine. On laisse tout bouillir environ 20 à -30 minutes, en remuant de temps en temps. On peut faire cette bouillie en utilisant seulement de la farine de blé ou de riz. On peut faire aussi de la bouille en utilisant de la farine de millet mélangée avec de la farine de blé ou de riz.

6. Bouillie de sarrasin

C’est un plat très sain et délicieux, qui peut être souvent consommé durant ce régime. On prépare de la farine de sarrasin moulue par-dessus d laquelle on rajoute de l’eau bouillie et du sel. On remue le contenu, jusqu’à ce qu’on obtient une pâte molle qu’on laisse se reposer environ 15 à -20 minutes. Après cet intervalle on observe que la farine de sarrasin a absorbé toute l’eau et que la bouillie est devenue consistante, avec un très bon goût et très nourrissante.

7. Crème de riz
 
On fait cuire doucement le riz. On le passe au moulin à café pour le moudre et on ajoute à la farine résultée trois verres d’eau pour quatre cuillère de farine de riz. On fait bouillir le tout pendant environ 25 minutes, en ajoutant de l’eau si nécessaire. On ajoute du sel selon le goût.

On peut consommer aussi les combinaisons suivantes:
- du riz bouilli avec de la farine de blé, du sarrasin ou du millet cuits;
- du blé bouilli avec de la farine de riz cuit;
- du sarrasin bouilli avec de la farine de blé cuit;
- du sarrasin mouillé dans de l’eau froide pendant minimum 1h, avec du sel.
 

Mai atrăgătoare cu... infuzii de plante

de Elena Nedelcu
Ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, dar este, în acelaşi timp, şi de ajutor pentru menţinerea frumuseţii naturale. Astfel, infuzia din plante nu este recomandată doar ca uz intern, cu scop medicinal sau pentru relaxare, ci poate fi folosită şi la exterior, devenind astfel un aliat perfect pentru îngrijirea corporală. Vă prezentăm câteva utilizări ale ceaiului în domeniul îngrijirii corporale, care, cu siguranţă, vă vor atrage atenţia şi pe care, poate, nu le ştiaţi.
Rozmarinul regenerează podoaba capilarăCeaiul de rozmarin este indicat pentru frumuseţea podoabei capilare. Chiar dacă multe gospodine îl folosesc doar în bucătărie, pentru savoarea sa deosebită, acesta are şi puteri de înfrumuseţare. Şi-a dovedit eficacitatea în întărirea şi regenerarea firului de păr şi în activarea microcirculaţiei sangvine la nivelul pielii capului. Puneţi câteva firicele de rozmarin proaspăt sau două linguriţe cu plantă uscată în 500 ml de apă fierbinte timp de 30 de minute. Clătiţi-vă după şamponare cu această fiertură o dată pe săptămână. Veţi observa că vă va curăţa foliculii părului de sebum şi alte impurităţi şi că este eficientă în întărirea şi regenerarea firelor. De asemenea, conferă podoabei capilare un aspect strălucitor.
Pentru persoanele care manifestă o tendinţă de îngrăşare rapidă a firului de păr este foarte bună mixtura din: 2 linguriţe cu rozmarin, 4 linguriţe cu ceai verde, 2 linguriţe cu cimbru, o linguriţă cu salvie şi 2 lămâi. Ceaiul verde, cimbrul, rozmarinul şi salvia se pun într-o pânză de bumbac, se opăresc cu 300 ml de apă fierbinte, după care se acoperă şi se lasă cinci minute. Strecuraţi lichidul şi răciţi-l într-o baie de apă, apoi stoarceţi lămâile şi amestecaţi bine sucul în fiertura de plante. Turnaţi lichidul în sticle mici, pe care le veţi păstra întotdeauna la rece. După fiecare spălare a părului, masaţi cu rigurozitate pielea capului cu această infuzie şi lăsaţi să acţioneze fără să mai clătiţi.
Măceşele previn îmbătrânirea prematurăO altă plantă benefică pentru organism este măceaşa. Consumul ceaiului de măceşe nu numai că hidratează şi dă vitalitate, ci este bun şi împotriva îmbătrânirii, fiind un regenerator natural al pielii. Conţinutul ridicat de acizi graşi esenţiali şi de vitamina C stopează îmbătrânirea prematură a dermei şi creşte capacitatea celulelor de a produce colagen şi elastină. Puneţi câteva fructe în apă fiebinte şi lăsaţi-le acolo timp de 5 minute. Acest ceai este delicios şi bogat în substanţe nutritive, mai ales în vitamina K.
Pentru frumuseţea pielii, a unghiilor şi a părului, ceaiul de coada-calului face minuni. Această plantă este una dintre cele mai bogate surse de siliciu, un element esenţial pentru repararea ţesuturilor. Fiertura de coada-calului este indicată şi contra mătreţii. Spălaţi-vă zilnic părul cu o infuzie din 2 linguri cu plante la 300 ml apă şi ulterior masaţi-vă scalpul cu puţin ulei de măsline.
Menta opreşte creşterea părului nedoritCunoscută deja pentru efectul de calmare şi stimulare a digestiei, menta mai poate fi folosită şi ca tratament cosmetic. Infuzia din această plantă răcoreşte pielea şi stimulează circulaţia sângelui. Adăugaţi două pliculeţe de ceai la 500 ml de apă fiartă, lăsaţi-o să se răcească, turnaţi-o într-un recipient cu pulverizator şi introduceţi-l în frigider. Este indicat să folosiţi infuzia mai ales pe perioada verii, când pielea transpiră şi se umple de praf, deoarece menta o va curăţa, răcori şi hidrata. Pulverizaţi ceaiul de câteva ori pe zi, direct pe dermă.
De asemenea, studii recente au arătat că menta este un excelent tratament împotriva hirsutismului (creştere anormală de păr pe faţă, cop şi membre, mai ales la femei, cauzată de unele tulburări endocrine). Cercetătorii cred că două căni cu ceai de mentă pe zi reuşesc să echilibreze numărul prea mare de hormoni masculini, şi astfel poate fi diminuată problema hirsutismului.

Ceaiul negru vă scapă de firele albe

Ascundeţi firele albe, semnele îmbătrânirii, fără să mergeţi la coafor sau să folosiţi vopsea care să dăuneze scalpului sau ochilor, cu ajutorul ceaiului negru. Vă puteţi „produce” propria vopsea de păr pe bază de ceai şi de plante, care nu este doar naturală, ci şi eficientă. Infuzaţi trei pliculeţe de ceai negru în 200 ml de apă fierbinte, adăugaţi o linguriţă cu rozmarin şi o linguriţă cu salvie (plantele pot fi proaspete sau uscate), acoperiţi şi lăsaţi amestecul peste noapte. A doua zi spălaţi-vă părul ca de obicei, apoi turnaţi „vopseaua” de plante pe păr şi, printr-un masaj delicat, aveţi grijă ca aceasta să se întindă pe toată podoaba capilară. Nu este nevoie să clătiţi, doar să vă ştergeţi cu un prosop moale. Datorită tăriei ceaiului negru veţi observa cum firele albe de păr se vor înnegri chiar după prima utilizare. Este posibil ca din cauza texturii diferite a părului, unele dintre dumneavoastră să fiţi nevoite să faceţi mai multe şedinţe.